Madımağın doğadan sofralara yolculuğu

Madımağın doğadan sofralara yolculuğu

İlkbahar mevsimiyle birlikte köylerde harman yerlerinde toplanan madımak otu, bin bir emek ve zahmetle işlenerek sofralara ulaşıyor. Madımak otunun türküsü bile var.

Türküsü kadar lezzetiyle de meşhur vitamin kaynağı Madımak otunu toplamak için Yozgat’ta kadınlar kırların yolunu tuttu. 

İç Anadolu kültürünün lezzetleri arasında yer alan ve doğada kendiliğinden yetişen madımak otunu toplamak için kadınlar büyük emek harcıyor. 

Kır ve harmanlara madımak otu toplamak için gelen kadınlar, ellerinde bıçaklarla Madımak otunu tek tek topluyor. Topladıkları otu birkaç kez yıkayıp süzdürüp satırla kıyıyor. 

Madımak önce tencerede kaynayan suya atılıyor ve kısık ateşte pişiriliyor.

Madımak ocakta pişerken içerisine bulguru ve tuzu atılıyor. Küçük bir tavada madımağın yağı eritiliyor, ince ince doğranan sarımsak ve soğan pastırma ile tavada kavrulduktan sonra bu karışım madımağın içine ekleniyor

Daha sonra tencerenin kapağı kapatılıp madımak suyunu çekene kadar 1 saat kadar pişirilmeye bırakılıyor. 

Madımak yemeği piştikten sonra sarımsaklı yoğurt ve yufka ekmek ile İç Anadolu insanın sofralarındaki yerini alıyor. 

EN ÇOK OKUNAN HABERLER