Madımağın doğadan sofralara yolculuğu

Madımağın doğadan sofralara yolculuğu

İlkbahar mevsimiyle birlikte köylerde harman yerlerinde toplanan madımak otu, bin bir emek ve zahmetle işlenerek sofralara ulaşıyor. Madımak otunun türküsü bile var.

Türküsü kadar lezzetiyle de meşhur vitamin kaynağı Madımak otunu toplamak için Yozgat’ta kadınlar kırların yolunu tuttu. 

İç Anadolu kültürünün lezzetleri arasında yer alan ve doğada kendiliğinden yetişen madımak otunu toplamak için kadınlar büyük emek harcıyor. 

Kır ve harmanlara madımak otu toplamak için gelen kadınlar, ellerinde bıçaklarla Madımak otunu tek tek topluyor. Topladıkları otu birkaç kez yıkayıp süzdürüp satırla kıyıyor. 

Madımak önce tencerede kaynayan suya atılıyor ve kısık ateşte pişiriliyor.

Madımak ocakta pişerken içerisine bulguru ve tuzu atılıyor. Küçük bir tavada madımağın yağı eritiliyor, ince ince doğranan sarımsak ve soğan pastırma ile tavada kavrulduktan sonra bu karışım madımağın içine ekleniyor

Daha sonra tencerenin kapağı kapatılıp madımak suyunu çekene kadar 1 saat kadar pişirilmeye bırakılıyor. 

Madımak yemeği piştikten sonra sarımsaklı yoğurt ve yufka ekmek ile İç Anadolu insanın sofralarındaki yerini alıyor. 

Puan Durumu

TAKIMLAROP
1.GALATASARAY A.Ş.2157
2.FENERBAHÇE A.Ş.2151
3.REEDER SAMSUNSPOR2243
4.İKAS EYÜPSPOR2139
5.GÖZTEPE A.Ş.2134
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ2132
7.BEŞİKTAŞ A.Ş.2032
8.KASIMPAŞA A.Ş.2128
9.CORENDON ALANYASPOR2128
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş.2127
11.TRABZONSPOR A.Ş.2026
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.2126
13.ONVO ANTALYASPOR2125
14.TÜMOSAN KONYASPOR2124
15.NET GLOBAL SİVASSPOR2123
16.BELLONA KAYSERİSPOR2017
17.SİPAY BODRUM FK2116
18.ATAKAŞ HATAYSPOR2210
19.ADANA DEMİRSPOR A.Ş.215