FINDIK TESPİHE DÖNÜŞTÜ

 FINDIK TESPİHE DÖNÜŞTÜ

FINDIK TESPİHE DÖNÜŞTÜ

Çikolata, mamul, kabuğundan yakacak, zurufundan gübre olarak birçok alanda kullanılan fındık, tespih yapında da kullanıldı. Giresunlu tespih ustası Halil Biçer, kabuğu sert ve boyutu diğer fındıklara göre büyük olan kargalak cinsi fındıktan tespih yaptı. FOTOĞRAFTAN İLHAM ALDI Biçer, yaklaşık 8 yıl önce merakla başladığı fındıktan tespih yapma işini zamanla ilerleterek mesleğe dönüştürdüğünü söyledi. Gördüğü bir tespih fotoğrafından ilham alarak fındıktan tespih yapmaya başladığını anlatan Biçer, "Acaba fındıktan da tespih yapılabilir mi diye kendi kendime düşünmeye başladım. Daha sonra Fındık Araştırma İstasyonunda üretilen kargalak cinsi fındıkları fark ettim. Yetkililerden fındıkları alarak tespih yapmaya karar verdim" dedi. TALEPLERE YETİŞEMİYORUM Biçer, tespihlerin daha iyi ve gösterişli olması için kargalak cinsi fındıkları kullandığını belirterek, "Bu cins fındıklar sadece Giresun'da Fındık Araştırma İstasyonununda üretiliyor. Fındık çok verimli değil ancak kabuğu sert ve dayanıklı. Tespih yapımı için de çok uygun. Büyük olması nedeniyle de tespihler iyi ve gösterişli oluyor. Az miktarda kargalak cinsi fındık bulabildiğim için yılda sadece 150-200 tespih yapabiliyorum. Yılda en fazla 15 kilogram kadar kargalak cinsi fındık bulabiliyorum. O nedenle taleplere yetişemiyorum" diye konuştu.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER