UCUZ EKMEK SATAN YANDI

 UCUZ EKMEK SATAN YANDI

UCUZ EKMEK SATAN YANDI

SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, OMÜ Ziraat Fakültesi'nin çıkardığı maliyete göre fiyat zammı yaptıklarını belirterek, "250 gram ekmeğin üretim maliyeti 82,3 kuruştur. Bunun altında satanlara yaptırım gücümüz neyse onu uygulayacağız" dedi.Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hacı Eyüp Güler, ekmek fiyatlarını OMÜ Ziraat Fakültesi'nin çıkardığı maliyete göre belirlediklerini, maliyetinin altında satış yapanlara gerekli yaptırımları uygulayacaklarını söyledi. MALİYETİ 82,3 KURUŞ SESOB Başkanı Güler, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkan Vekili Esat Akkaya ile Samsun Fırıncılar Odası'nı ziyaret etti. Güler, ziyaret sırasında ekmek zammıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Zam kararını onaylamadan önce birlik olarak ekmeğin maliyetinin çıkartılması için OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığı'na başvuruda bulunduk. Ziraat Fakültesi'nin yaptığı çalışma sonucunda 8 çuval un esas alınarak, 250 gram ekmeğin üretim maliyeti işletme tezgahında 82,3 kuruş olarak belirlendi. Bayide 1TL 10,9 kuruştur. Ortalama ise 92 kuruş olarak belirlenmiştir. Bu resmi bir belirlenmedir. Resmi hesaplamaya bakarak vicdanen bizde Esnaflar Odaları Birliği olarak ekmeği 1 TL olarak onayladık" diye konuştu. SORUN BAKKAL REKABETİ Belirlenen fiyatta sorun olmadığını, problemlerin ise esnafın kendi arasında çıktığını kaydeden Güler, "Ekmek en çok tüketilen madde olduğu için müşteri çekmek isteyen bakkallar fiyatı ucuzlatarak promosyon yapıyor. Ben Bakkallar Odası Başkanıyım. Bir sokağa girdiğinizde 30 tane bakkal olmaması lazım. Ama bir kurumdan emekli olan hemen bakkal açıyor. Ekmeğin maliyeti ortada. Samsun'da hangi esnafımız yanlış yolda yürüyorsa, birliğin yaptırım gücü neyse, hepsini yapacağım. Fırıncılardan yanlış yapan esnafımız varsa, kanuni ne yaptırımı varsa yapacağım. Artık eski devirler geçti. Her şey kanuni ölçüde yürüyecek. Ticareti yapan her türlü kuralına uyacak, hepimiz uyacağız. İşimizi düzgün yapacağız" diye konuştu. Güler, ekmeğin maliyetinin daha ucuz olduğunu ispatlayan olursa fiyatı geri çekeceklerini de sözlerine ekledi. ZOR DURUMDA BIRAKMAYIZ Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkan Vekili Esat Akkaya ise, "Bütün Karadeniz'de ve Türkiye'nin yüzde 97'sinde ekmeğin fiyat 1 TL'dir. İstanbul'da ekmek 1 TL 25 kuruştur. Karar alındı, ancak şuanda uygulamaya konulmadı"dedi. Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit de, Başkan Güler'i zor durumda bırakmayacaklarını belirterek, "Biz ekmeğe zam başvurusunda bulunmadan önce maliyetini çıkardık. Alt yapılarını oluşturarak, birliğimize müracaat ettik. Türkiye'nin en ucuz ekmek yiyen illerinden birisiyiz. Odamıza üye 180 fırıncı, 15 simitçi ve 50 yufkacı bulunuyor. Üyelerimizin de çıkarlarını ve menfaatlerini kollamak ve korumak zorundayız. Bir çok esnafımız borçlanmış durumdadır. Ekmeğin maliyetini hesaplatarak zam yapmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı. Bayram OK

EN ÇOK OKUNAN HABERLER