Kenevir gücümüze güç katacak!

Kenevir gücümüze güç katacak!

Kenevir gücümüze güç katacak!

Türkiye Kenevir Sektörü 1. Buluşması’nda konuşan Vali Kaymak, “Şüphesiz kenevir, tarımın ötesinde her alanda Türkiye'yi büyük gelişmişlik düzeyini çıkaracak, istihdama büyük katkı sağlayacak, ihracatı artıracak, Türkiye'nin gücüne güç katacak bir ürün” dedi

Samsun Valiliği'nin öncülüğünde OKA, Samsun Büyükşehir Belediyesi, MÜSİAD, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Vezirköprü Belediyesi ve Ondokuzmayıs Üniversitesi'nin katkılarıyla düzenlenen ‘Türkiye Kenevir Sektörü 1. Buluşması’ gerçekleşti.

Düzenlenen çalıştaya akademisyenlerin yanı sıra sektör temsilcileri de ilgi gösterdi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, çalıştaya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Türkiye’de ve dünyada 2013 yılına kadar kenevir ekim alanının azalma gösterdiğini ifade eden OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Selim Aytaç, “halen Samsun en önemli üretici il arasındadır. 2019 yılında Samsun’un kenevir ekim oranı yüzde 60 civarındadır” diye konuştu.

2020 yılında kenevir tohumunda sıkıntı yaşanmayacağını ifade eden Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, “Narlı ve Vezir tohum çeşitlerimiz tescil aşamasındadır. 2023 vizyonu içerisinde üretime geçecektir” dedi. 

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı ise, “Samsun’da kenevir yetiştiriciliği kesintiye uğramadan devam etmiştir.” şeklinde konuştu.

OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kuran da Türkiye’de kenevir deyince akla gelen üniversitenin Ondokuz Mayıs Üniversitesi olduğunu söyledi.

10 tonluk kenevir tohumu üretimi beklediklerini ifade eden Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, “Narlısaray Mahalle’mizdeki tohum üretimi tescillenecek. 280 bin dekar arazimiz var. Bu arazimizin 130 bin dönümü sulanabilir arazidir. Bunun hepsinde kenevir üretimi olacak.” şeklinde konuştu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de, kenevir sanayisinin işlenmesi noktasında yapılacak olanları anlattı.

Türkiye için önemli bir çalıştaya imza atıldığını ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak, “Cumhurbaşkanımızın buna ön ayak olması, daha sonra OMÜ’ye bağlı Kenevir Araştırma Enstitüsü kurmamız bizim için büyük şans. Samsun bir tarım kenti. ” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sektör temsilcileri ve akademisyenler, masa görüşmeleri yaptı. Yarın ise katılımcılar Vezirköprü'de kenevir üretiminin yapıldığı Narlısaray Mahallesi’nde kenevir tarlalarını ziyaret ettikten sonra üreticilerle buluşacak.

Erdinç YILDIZ

EN ÇOK OKUNAN HABERLER