Kronik rahatsızlığı bulunanlara bayramda beslenme uyarısı

Kronik rahatsızlığı bulunanlara bayramda beslenme uyarısı

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğan, Kurban Bayramı'nda tatlı, şeker, tuz ve kırmızı et tüketiminin artışına dikkat çekerek, diyabet, kolesterol, tansiyon, gut, siroz, kronik böbrek yetmezliği ve koroner arter hastalarını bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri için uyardı.


Yağlı etlerde doymuş yağ asitleri ve kolesterolün daha yüksek oranda bulunduğuna işaret eden Doç. Dr. Murat Doğan, "Diyabet, kolesterol, tansiyon, gut, siroz, kronik böbrek yetmezliği ve koroner arter gibi kronik hastalığı olan hastalarımızın, sabahları mutlaka hafif, bol yeşillikli bir kahvaltı yapmalarını tavsiye ediyorum. Sofralarda yağsız kırmızı et tercih etmeliler ve mutlaka sabah öğününden başlayarak ilaçlarını doz atlamadan kullanmalarını önermekteyiz. Et tüketimi normal olarak kişiden kişiye farklılık gösterse de, günde ortalama olarak kilogram bazında 1 gram protein olarak ele almaktayız. Bu yüzden aşırı et tüketiminden kaçınmak gerekir. Bu süreçte gut hastalığı olan hastalarımızın, mutlaka doktor önerilerinde tavsiye edilen miktarda et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir" dedi.

Kurban eti ve tuz birlikteliğine dikkat
Bayram dolayısıyla aşırı tuz tüketimine vurgu yapan Doç. Dr. Doğan, "Doktorumuz tarafından aksi bir öneri bulunmadığı müddetçe bir çay kaşığı yani günde ortalama 5-6 gram tuz tüketimi önerilmektedir. Aşırı tuz tüketimi, tansiyon yüksekliği ve kalp yetmezliğini alevlendirebilmekte, bu da bayramı güzel geçirmek yerine acil servislere başvurulmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden hasta ve hasta yakınlarımıza ısrarcı olmamak gerekmekte ve diyetleri açısından teşvik edici olmakta fayda vardır" ifadelerini kullandı.

Kurban etlerinin dinlendirildikten sonra tüketilmesi tavsiyesi
Kurban Bayramı'nda geleneksel olarak kurban eti kesildikten sonra tüketilmesi gibi bir adetin olduğunu dile getiren Doç. Dr. Doğan, şunları söyledi: "Etlerin 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerekmektedir. Bu tüketilmelere bağlı olarak hastalarımızda hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarıyla karşılaşmaktayız. Bu yüzden mide, bağırsak sorunu yaşayan hastalarımızın, kesilen kurban etlerini 24 saat dinlendirdikten sonra tüketmelerini önermekteyiz. Bu süreçte kurban eti ve tuz birlikteliğine çok dikkat etmek gerekiyor."

Diyabet hastalarına kritik uyarı
Bayram dolayısıyla ikramların bol miktarda olduğunu ve hastaların diyetlerini bozmamaları gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Doğan, "Diyabet hastalarımızın unlu mamuller, şeker, çikolata gibi glisemik indeksi yüksek ürünleri kullanmaları kan şekerlerinde ani dalgalanmalara; halk deyimiyle şeker komasına sebebiyet verebilmekte. Bu yüzden diyetlerine mümkün oldukça uymaları önerilmektedir. Mevsim meyveleri ya da süt ve süt ürünleriyle yapılmış tatlıları tüketmelerini önermekteyiz" şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Doğan, özellikle hava sıcaklığının arttığı bu günlerde su içmeye özen gösterilmesi yönünde de uyarılarda bulunarak, günde ortalama 8-10 su bardağı su içilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Puan Durumu

TAKIMLAROP
1.GALATASARAY A.Ş.3180
2.FENERBAHÇE A.Ş.3175
3.REEDER SAMSUNSPOR3254
4.BEŞİKTAŞ A.Ş.3152
5.İKAS EYÜPSPOR3250
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3148
7.TRABZONSPOR A.Ş.3145
8.GÖZTEPE A.Ş.3143
9.TÜMOSAN KONYASPOR3243
10.KASIMPAŞA A.Ş.3142
11.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.3142
12.BELLONA KAYSERİSPOR3140
13.ONVO ANTALYASPOR3140
14.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş.3137
15.NET GLOBAL SİVASSPOR3234
16.CORENDON ALANYASPOR3134
17.SİPAY BODRUM FK3234
18.ATAKAŞ HATAYSPOR3119
19.ADANA DEMİRSPOR A.Ş.31-2