Çarşamba İlçemizde Üreticilerimize Soya Tohumu İle

Çarşamba İlçemizde Üreticilerimize Soya Tohumu İle

Sera Naylonu Teslimi Gerçekleştirildi

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce, TAKE ”Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında “Bereketin İşareti Soya Projesi” ile soya tohumu, İlimiz örtüaltı yetiştiriciliğinde “Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında sera naylonu ve Kadın Çiftçilere Süt Sığırcılığı Projesi kapsamında 8 Kadın Çiftçimize süt sağım makinalarının teslimi gerçekleştirildi.

Çarşamba Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü yerleşkesinde gerçekleştirilen törene Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, ziraat odası başkanı, siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri, Birlik ve Kooperatif başkanları ile üreticilerimiz katıldı.

Törende konuşan Samsun Tarım ve Orman İl Müdürümüz İbrahim Sağlam: “Soya Türkiye’de hem ana ürün hem de ikinci ürün olarak yetiştirilebilme imkânına sahiptir. Ülkemizde 326 bin dekar alanda 137 bin ton üretim bulunmaktadır. İl genelinde 2023 yılında 13.575 da alanda 3.653 ton üretim ile %2,66 paya sahip olup 5. Sırada yer almaktadır “dedi. İl Müdürümüz İbrahim Sağlam sözlerine şöyle devam etti. “Bakanlığımızca başlatılan, TAKE ”Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında uygulanan “Bereketin İşareti Soya Projesi” ile Çarşambalı üreticilerimize 5 ton soya tohumu ile İlimiz örtüaltı yetiştiriciliğinde “Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 71 üreticimize sera naylonu teslim edildi.

Çarşamba örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde ilimizde önemli bir merkez. 71 üreticimize teslim edeceğimiz sera naylonları ile örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde verim ve kalitesi yüksek sebze üretimini arttırmış olacağız.

Soya; Ülkesel yağ açığının giderilmesi, yağ ithalatının düşürülmesi, sanayi için hammaddenin yerel kaynaklardan sağlanması, ilimizde üretim yapan kanatlı besicilerinin yem ihtiyacının karşılanması açısından önemli bir tarım ürünüdür. Silaj yapımında soya kullanımın yaygınlaştırılması, geçmiş yıllarda üretimi ve tarımı bilinen soya tarımının yeniden yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Soyanın iyi bir çapa bitki olması ve tarımsal mekanizasyona uygun biçimde tarımının yapılması, Bakanlık münavebe şartları gereği iyi bir münavebe bitkisi olması, Soya pazarlaması konusunda ilimizde Yağlı Tohum Birliği ve Tarım Kredi Kooperatifi‘nin bulunması ile; soya tarımı ilimiz için ilk ve vazgeçilmez bitkisel ürünler arasında yer almaktadır. Üretim sezonu boyunca ekim alanları takibi yapılarak eğitim yayım çalışmalarına da ağırlık verilerek, soya üretiminin ilimizde, dolayısıyla ülkemizde artırılması hedeflenmektedir. İl ve İlçe Müdürlüğümüz personellerimizle takibi yapılarak eğitim çalışmalarıyla üreticimizin yanında ve destekçisi olduğumuzu bilmelerini isterim. Projemizin hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Kadın Çiftçilere Süt Sığırcılığı Projesi kapsamında da 8 Kadın Çiftçimize süt sağım makinalarını teslim ediyor olmanın mutluluğunu paylaşıyoruz. Süt sığırcılığı yetiştiriciliğinde süt sağımının çok meşakkatli ve zaman alıcı bir işlem olduğunu belirten İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, kadınlarımızın iş yükünü hafifleterek kendilerine ve ailelerine daha çok vakit ayırmalarını sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Tören de söz alan Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Çarşamba’nın önemli bir tarım merkezi olduğunu, her zaman çiftçilerin yanında olduklarını, tarıma dayalı desteklerinin artarak devam edeceğini belirtti.

Tören çiftçilere tohum, sera naylonu ve süt sağım makinalarının teslim edilmesi ile sona erdi.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER