Bafra İlçemizde Çeltik ve Kuru Fasulye Tohumu ile

Bafra İlçemizde Çeltik ve Kuru Fasulye Tohumu ile

Sera Naylonu Teslimi Gerçekleştirildi

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce, TAKE ”Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında uygulanan Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Geliştirme Projesi çerçevesinde çeltik tohumu, Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi ile kuru fasulye tohumu, İlimiz örtüaltı yetiştiriciliğinde “Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında sera naylonu ve Kadın Çiftçilere Süt Sığırcılığı Projesi kapsamında 39 Kadın Çiftçimize süt sağım makinalarının teslimi gerçekleştirildi.

Bafra Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü yerleşkesinde gerçekleştirilen törene Samsun Milletvekili Av Orhan Kırcalı, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye başkanı Hamit Kılıç, İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, Ziraat Odası Başkanı, siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri, Birlik ve Kooperatif başkanları ile üreticilerimiz katıldı.

Törende konuşan Samsun Tarım ve Orman İl Müdürümüz İbrahim Sağlam: “Bakanlığımızca başlatılan, TAKE ”Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında uygulanan Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Geliştirme Projesi çerçevesinde, %65 Bakanlık destekli,250 dekar alanda ekilmek üzere 5000kg çeltik tohumu ve Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi ile %64 Bakanlık Destekli, 325 dekar alanda ekilmek üzere, 3250kg kuru fasulye tohumu ile İlimiz örtüaltı yetiştiriciliğinde “Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında %50 Bakanlık destekli, 18 üreticimize de 4285kg sera naylonu teslim edildi” dedi.

Proje ile arz açığının azaltılması, ekim alanlarının ve üretimin arttırılmasını amaçladıklarını belirten İl Müdürümüz İbrahim Sağlam sözlerine şöyle devam etti: ”Münavebe kültürünün yaygınlaştırılması, toprak yapısının düzeltilmesi, kaliteli tohumluk kullanımı ile birim alandan yüksek verimler elde edilerek üreticilerimizin üretim ve gelirlerinin arttırılması ve çeşitlendirilmesi sağlanarak bölge ekonomisine katkıda bulunacağız.

Hububat üretimini arttırmak, bitkisel üretimde verim ve kaliteyi arttıracak uygulamaların yaygınlaştırılması, kısıtlı su kullanımını teşvik edecek tarımsal mekanizasyon uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevre ve insan sağlığına dost uygulamaların yaygınlaştırılarak, boş bırakılan, nadasa bırakılan arazilerin uygun münavebe planı ve ekim yöntemi kullanılarak tarımsal üretime kazandırılmasını sağlayacağız dedi.

Törende konuşan Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, her alanda olduğu gibi tarım alanında da Su israfının önlenerek suyun korunması, Sulama sistemlerinin etkinliğinin arttırılmasının önemine dikkat çekerek, damla sulama yöntemi ile çeltik yetiştiriciliğinde Türkiye ye örnek bir il olduklarını söyledi.

Bafra ilçesinin rakımı yüksek mahallelerinde kuru fasulye yetiştiriciliğinin verim ve kalite açısından da önemli olduğuna değindi. Bafra, Kızılırmak nehrinin vücuda getirdiği geniş deltanın alüvyonları üzerine kurulu bulunan Samsun’umuzun ve ülkemizin önemli bir tarım merkezi. Bereketli toprakları, alın terini toprakla buluşturan insanlarıyla ülkemizin tarımına ve ekonomisine hizmet veren Bafra’mızın Sera OSB ile önemi kat ve kat artacaktır. Sebze ihracatı ile ilimiz ve ülkemiz ekonomisine önemli katkıları olacaktır.

Kadın elinin değdiği her yerde başarının olduğunu söyleyen Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Hayvancılıkla uğraşan kadın çiftçiler için süt sağım makinesinin çok önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Bafra ilçesinin hayvancılıkta da önemli bir yere sahip olduğunu özellikle manda yetiştiriciliğinde ve sütçü ırk olan Jersey cinsi sığırcılığının gelişmesi için de projelerinin devam ettiğini söyledi. Dağıtılan tohumların sera naylonlarının ve süt sağım makinalarının üreticilerimize hayırlı olmasını dileyerek sözlerini sonlandırdı.

Tören çiftçilere tohum, sera naylonu ve süt sağım makinalarının teslim edilmesi ile sona erdi.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER