İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam Hububat Yetiştiriciliğinde Külleme Kök Boğazı ve Sarı Pas’ta Epidemiye Dikkat Çekti

İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam Hububat Yetiştiriciliğinde Külleme Kök Boğazı ve Sarı Pas’ta Epidemiye Dikkat Çekti

İlimiz hububat ekiliş alanlarında İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından yürütülen tarla kontrollerinde, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi ve ilk üst gübre kullanılması sonucunda hızlı bir şekilde büyüyen buğday ve arpa alanlarında sarı pas, külleme ve kök boğaz hastalığı belirtilerinin başladığını gözlemlediklerini belirten İ

Pas hastalığının artışı ile birlikte besin maddesi ve su kullanımı artar bunun yanı sıra bitkinin fotosentez alanı daralır ve sonuçta dane meydana getirecek besin maddesi miktarı azalır. Pasların bitkide normal kök gelişimini ve besin maddesi alımını belirli oranda engelledikleri belirlenmiştir. Ayrıca pas enfeksiyonu bitkilerin normalden daha erken olgunluğa erişmelerine neden olduğundan dane doldurma süresinin de kısalmasına neden olur ve zarar artmaktadır. Çiçeklenme ve daha önceki dönemler zararın en fazla olacağı dönemlerdir” dedi.

Sarı pas hastalığı ile mücadele için öncelikli kültürel tedbir olarak sık ekim yapılmaması gerektiğini belirten İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmesini, yabancı ot mücadelesinin zamanında yapılmasını, fazla azotlu gübre verilmemesini ve bitki beslemesinin toprak analizi sonucuna göre yapılması gerektiğini söyledi. Çiftçilerimize hastalığın mücadelesi ile ilgili bilgi veren İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, şunları söyledi:”

Çeşit seçerken; Pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapılmalı, ara konukçu bitkiler imha edilmelidir. Kimyasal mücadelede; buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda hastalığa karşı aşağıda belirtilen ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygulama yapılması gerekmektedir.

Külleme hastalığı yaprak, sap ve başaklarda kolaylıkla teşhis edilebilir. Beyaz, pamuksu hifler hastalığa yakalanmış organ üzerinde çıplak gözle görülebilir. Özellikle hastalığa yakalanmış yapraklarda zamanından önce sararma tipiktir. Orta yapraklarda % 60 (Yüzde altmış) oranında hastalık belirtisi görülüyor ise, geç kalınmadan ilaçlama yapılmalıdır. Ancak hastalık erken dönemlerde de görülebilir ve böyle durumlarda hastalık ilerlemeden ilaçlama yapılmalıdır. Erkenci çeşitlerde hastalığa daha hassas olup; Yağışlar ve sıcaklık gibi iklim faktörleri hassas çeşitler üzerinde epidemi oluşturabilmektedir.

Hastalık belirtileri görülmeye başladığında tarlada fazla bir yoğunluk kazanmadan ilaçlamaya başlanmalıdır. İlaçlar önerilen dozlarda yaprakların alt ve üst yüzeylerinin kaplanmasını sağlayacak şekilde uygulanmalıdır. Hastalığı yoğunluk ve devam etme durumuna göre, 15 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamalar havaların rüzgarsız ve sakin olduğu, arıların doğada en az bulunduğu akşam üzeri veya sabah erken saatlerinde yapılması önem arz etmektedir. Biyolojik etkinliğin bozulmaması için çoklu karışım yapılmamalıdır.

Çiftçilerimizin hububat ekiliş alanlarını kontrol ederek bu hastalık belirtilerini görmeleri durumunda İl/ İlçe Tarım Müdürlüğümüze başvurarak kullanılacak bitki koruma ürünleri hakkında bilgi alması ve mücadele yapılması konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekiyor” dedi.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER