Astım ve diğer alerjik hastalıkların tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de

Astım ve diğer alerjik hastalıkların tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de

VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, Dünya Astım Günü dolayısıyla astım hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Astım ve diğer alerjik hastalıkların tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek arttığına değinen Dr. Öğr. Üyesi Dirican, ?Türkiye?de yaklaşık 5 milyon, tüm dünyada ise 300 milyon kişinin astımlı olduğu tahmin edilmektedir. Astım çocuklarda görülen kronik hastalıkların en başında yer almaktadır. Astım, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkmaktadır. Alerjik hastalığı olan ebeveynlerin çocuklarında da astım gelişme riski artırmaktadır. Sigara dumanı, hava kirliliği ve beslenme alışkanlıkları astımın gelişmesinde etkili olmaktadır. Ev tozu akarları, polenler, hayvan tüyleri, küf mantarları ve hamamböceği gibi alerjenlere karşı duyarlılık astımlı hastalarda çok sık görülmektedir. Mesleki kimyasallar veya alerjenler, ortam değişikliği, güçlü kokular, duygusal faktörler de astımı tetikler? şeklinde konuştu.

Astım hastalığında görülebilecek şikâyetlerden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Dirican, ?Bronşial astım tekrarlayan hırıltılı ve hışıltılı solunum atakları, uykudan uyandıran nefes darlığı veya öksürük atakları ile seyreder. Egzersiz esnasında şikâyetler daha da artar, sosyal hayatı etkiler, psikolojik sorunlara yol açabilir. Sık olmasa da hastaların zaman zaman hastanede yatmalarına ve ölümlere yol açabilir. Bütün bu nedenlerden dolayı astım ciddiye alınıp iyi takip ve tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır? dedi.

Astım tedavisinin temelinin eğitim olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Dirican, ?Eğitimde hasta hastalık hakkında bilgilendirilir, astım ile ilgili ilaçların nasıl ve ne şekilde kullanılması gerektiği detaylı ve uygulamalı bir şekilde hastaya anlatılmalıdır. Alerjisi olan bir hastanın alerjenlerden korunması, sigara dumanına maruz kalınmasının engellenmesi, grip aşısının her yıl yapılması, aşırı kilolardan kaçınılması ve ilaçların düzenli ve doğru kullanımı önemlidir. Astım tedavisinde kullanılan ilaçların büyük bölümü solunum yolu ile alınmaktadır.  Bu ilaçların doğru teknikle kullanımı hastalığın kontrolü için çok önemlidir. Astımlı hastaların hayatlarını rahat bir şekilde sürdürebilmesi için topluma ve yönetimlere de büyük görevler düşmektedir. Dumansız hava sahası projesi ve birçok mekânda uygulanan sigara yasağı bu konuda atılmış en önemli adımlardan biridir. Sonuç olarak astım hastalığı, hastaların hayatlarını istedikleri şekilde sürdürmelerine engel değildir. Denize de dalabilir, dağa da tırmanabilirler; yeter ki hastalar hastalıklarını iyi tanısın ve yönetsinler? ifadelerini kullandı.

Puan Durumu

TAKIMLAROP
1.GALATASARAY A.Ş.1951
2.FENERBAHÇE A.Ş.1945
3.REEDER SAMSUNSPOR1937
4.GÖZTEPE A.Ş.1934
5.İKAS EYÜPSPOR1933
6.BEŞİKTAŞ A.Ş.1931
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ1929
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.1926
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş.1924
10.TRABZONSPOR A.Ş.1822
11.CORENDON ALANYASPOR1922
12.KASIMPAŞA A.Ş.1922
13.TÜMOSAN KONYASPOR1921
14.ONVO ANTALYASPOR1921
15.NET GLOBAL SİVASSPOR1820
16.SİPAY BODRUM FK1916
17.BELLONA KAYSERİSPOR1816
18.ATAKAŞ HATAYSPOR1910
19.ADANA DEMİRSPOR A.Ş.195