Neden Polonya'da Üniversite Eğitimi Almalısınız?

Neden Polonya'da Üniversite Eğitimi Almalısınız?

Yurtdışında eğitimi almak, sadece akademik bir diploma elde etmenin ötesinde, ufkunuzu genişleten ve hayatınızı dönüştüren bir deneyim olabilir.

Kişisel gelişiminiz, akademik fırsatlarınız ve kariyer imkanlarınız için size birçok benzersiz avantaj sunar.

Yurtdışında üniversite eğitimi konusunda sunduğu eşsiz fırsatlar ve deneyimler nedeniyle her geçen yıl daha fazla ilgi görmekte olan ülkelerden biri de Polonya.

Polonya'da üniversite eğitimi konusunda öğrencilerin ve velilerin merak ettiği tüm soruları sektörün öncü kuruluşlarından ELT Yurtdışı Eğitim Bursa şubesinden Zülal Öztürk'le konuştuk.

Öncelikle kendinizden bahsedebilir misiniz? Zülal Öztürk kimdir?

Neden Polonya'da Üniversite Eğitimi Almalısınız?

Tabii, memnuniyetle. Doğup büyüdüğüm Balıkesir'de temel eğitimimi bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünden mezun oldum. Daha üniversiteden mezun olmadan yaptığım stajlar ve verdiğim derslerle iş hayatına ve sektörümüze adım attım. Akabinde İstanbul Üniversitesinden aldığım pedagojik formasyonum ile İngilizce eğitim vermeye devam ettim, bir süre özellikle IELTS, TOEFL, TOEIC gibi uluslararası sınavlara odaklı çalıştım. Sonrasında kariyerimi yalnızcayurtdışı eğitim sektöründe ilerletmeye karar verdim, 2014 yılından beri sektörde, farklı departmanlarda rol alıyorum. Neredeyse 7 yıldır ELT International bünyesinde çalışmalarıma devam ediyorum.

ELT Yurtdışı Eğitim hakkında bilgi verir misiniz? Şirketiniz hangi konularda hizmet vermekte?

ELT ülkemizin en köklü eğitim danışmanlığı firmalarından bir tanesi; sürekli değişen ve gelişen dinamiklere kayıtsız kalmayarak kendisini yenileyen, kendi içinde bir eğitim akademisi olan, bir yandan deneyimli danışmanlarına mesleki tatminkarlık yaşatan bir yandan da yalnızca kendi bünyesine değil aynı zamanda sektörümüze de bilgili ve donanımlı danışmanlar yetiştiren bir çatı. 2000 yılında beri aktif faaliyet gösteren şirketimizin biri operasyon ofisi olmak üzere toplamda 12 ofisi bulunmaktadır. Öğrencilerimize ve velilerimize daha erişilebilir olmak adına, ortak bir paydada fakat ayrı lokasyonlarda, gitgide güçlenerek, global partnerliklerimizi güvenilir bir tabanda arttırarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Yurtdışı eğitim programlarımızı yaz okulları ve kampları, dil okulları, lise programları, elbette en çok üzerinde çalıştığımız ve apayrı bir ehemmiyet verdiğimiz üniversite ve yüksek lisans programları, bunların yanı sıra sertifika ve mesleki gelişim programları olarak özetleyebiliriz. 20'den fazla ülkede sunduğumuz süreçlerden hangisi bizlere ulaşan öğrencimize uygun ise, bunları teşhis ederek, birlikte bu yolu yürüyoruz. Yani seçeneğimiz çok, her görüştüğümüz kişi özel ve tek, biz bunları filtreleyerek uygun olanını tercih ediyoruz. Siz seçeneklerinizin farkında mısınız? :)

Son yıllarda yurtdışında üniversite eğitimi konusunda en çok tercih edilen ülkelerin biri Polonya. Peki, Polonya'da üniversite okumanın avantajları neler? Öğrenciler neden Polonya üniversitelerini tercih etmekte?

Bu sorunun çok fazla cevabı var, en fazla dikkat çeken ve bu sebeplerle tercih sebebi olan ülkeye şöyle bir göz atalım; Polonya 2004 yılından beri Avrupa Birliği'nin bir üyesi. Bu durum, yükseköğretim programlarında eğitim alacak öğrencilerimizin sahip oldukları ulusal vize ile Avrupa ülkelerinde vizesiz seyahat ve sınırları belirli çalışma izinleri sahibi olmalarına yol açar. Birlik üyesi olmak bildiğiniz üzere sosyal, ekonomik, politik, kültürel olarak belli bir standardı beraberinde getirir. Diğer AB ülkelerine nazaran her alanda daha ekonomik bir alternatif olması elbette seçimlerde çok fazla temel alınan bir noktadır. Avrupa'nın çok köklü, yüzyıllardır üretmeye ve iş sektörlerine kalifiye çalışan yetiştirmeye odaklı üniversitelerinden örnekler bu ülkede görebiliyoruz. Eğitim kalitesinin bu denli yüksek olup aynı zamanda ekonomik olması fiyat performans açısından etkileyici. Ana dili Lehçe olmasına rağmen özellikle uluslararası öğrenci oranlarının yüksek olduğu başkent Varşova, Wroclaw, Krakow, Poznan, Lodz gibi kentlerde ciddi oranlarda İngilizce konuşulur. Üniversitelerde İngilizce programlar çok fazla sayıda bulabiliriz. Çoğu lisans programı 3 yıl sürer, bazı mühendislik alanları 3,5 ya da 4 yıllık akademik takvimler içerir. Bahsini ettiğimiz köklü kurumların elbette YÖK tarafından tanınırlıkları vardır. Kısacası Polonya, öğrencilerimizin üniversite ve yüksek lisans eğitimlerini planlamaları açısından, bir taş ile birçok kuş vurabilecekleri, kazanımlarının fazlaca olduğu bir lokasyondur.

 

Polonya'daki üniversitelerde lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler için öne çıkan (veya öğrenciler tarafından en çok tercih edilen) bölümler hangileri ve bu bölümler öğrencilere ne gibi fırsatlar sunmakta?

Polonya'da lisans eğitimi bir öğrencinin ülkemizde de almak istediği herhangi bir alanda mümkündür fakat dediğiniz gibi, özellikle daha fazla tercih edilen bölümler elbette var. Uzun yıllar bir arada geçirilmiş zamanların da yansımasıyla, Alman etkisini ve disiplinini görebildiğimiz makine, bilgisayar, elektrik-elektronik başta olmak üzere mühendislik bölümleri en önde gelenleri diyebiliriz. Hemen akabinde Polonya denince akla ilk gelen bölümlerden birisi de psikolojidir; Varşova Üniversitesi'nin bu alanda fark yaratan çalışmaları ve dünya sıralamalarındaki yeri, diğer üniversitelerde de psikoloji alanında benzer kalitede eğitim verilmeye çalışılmasına ön ayak oluyor. Sosyal bilimlerde değerlendirilen ve güncel hayatımıza etkisi büyük olan işletme, pazarlama, halkla ilişkiler, dijital ekonomi, dijital pazarlama, ticaret bölümleri de çok ilgi görüyor. Son olarak belirtmek isterim ki sağlık bilimleri bölümlerinde de tıp, diş hekimliği, eczacılık önde olmak üzere, alınacak mavi diploma ile global çalışma haritasının açılması için ilk adım atılmış oluyor.

Mavi diploma Avrupa Birliği üyesi ülkelerin üniversitelerinin, öğrencilerine eğitimleri sonrasında verdikleri yeterlilik belgesidir, bu diploma tüm dünyada herhangi bir denklik işlemi gerçekleştirilmesine gerek olmadan, öğrencilerin mesleklerini icra etmelerini mümkün kılan bir diploma türüdür. Polonya'da lisans eğitimi tamamlamanın en büyük fırsatlarından biri mavi diplomadır. Berberinde eğitim süresince yapılması şart olan, pratikte kesinlikle tamamlanması gereken stajlar ve projeler, teoride öğrenilen her şeyin hayata geçirilmiş biçimleri olduğundan Türkiye'deki akran ve rakiplerine göre yine sahip olacakları fırsatlardan bir diğeri. Yine hatırlatmakta fayda var; bahsi geçen stajların, yapılacak projelerin, Polonya'da olması da şart değil, AB içerisinde başka bir ülkede de olabilir, zira seyahat sıkıntımız yok. Farklı kültürleri bir arada deneyimlemek belki de edilebilinecek en büyük kazanım.

Peki, Polonya'da İngilizce dilinde lisans eğitimi almak mümkün mü?

Elbette, Polonya'nın en büyük avantajlarından bir tanesi uluslararası öğrencilere sunduğu programların büyük çoğunluğunun İngilizce olması, hemen her alanda İngilizce dilinde hem lisans hem de yüksek lisans programları bulabiliyoruz, üstelik dünya sıralamalarında oldukça iyi pozisyonda olan köklü okullarında.

İngilizce dil beceresi yetersiz olan öğrenciler Polonya'da üniversite eğitimi alabilir mi?

Tabii, bir diğer büyük avantajlardan birisi de bu aslında, çünkü Polonya'daki üniversiteler kendi bünyelerinde verdikleri İngilizce hazırlık programlarında, öncelikle dil yeterlilikleri için yeterli seviyeye öğrencileri getirmek adına eğitim veriyorlar. Ben bunları bizim üniversitelerimizdeki "Yabancı Diller Yüksekokulları"na benzetiyorum. Fakat içinde bulundukları uluslararası atmosfer sebebiyle alınan verim her zaman çok daha yüksek oluyor.

Burada bir noktaya daha değinmek istiyorum, çünkü çok önemli olduğunu düşünüyor ve bu programları çok seviyorum. Polonya'daki köklü teknik okullarda, ingilizce hazırlık senelerinin haricinde birde bölüm hazırlık (foundation) programları vardır. Bu programlara katılım için genellikle başlangıcın biraz üzerinde dil yeterliliği olan öğrenciler kabul edilir (A2 - B1 gibi), ilk dönem yoğun akademik İngilizce ders verdikten sonra okullar ikinci dönem itibariyle öğrencilerin okumayı planladıkları bölümlerin giriş derslerini de ingilizce olarak almaya başlarlar. Örneğin bir makine mühendisliği öğrencisi, bölüm hazırlık programında İngilizcenin yanında matematik ve fizik dersleri de alır. Bu süreç, öğrencinin lisans programına hazırlık aşamasında, ülkeye adaptasyonunu sağlarken bir yandan da bölüme ısınmasını ve akademik performansını bir uzun yıl boyunca kaybetmemesini sağlıyor. Bunun sağlık bilimleri bölümlerine hazırlık versiyonları da mevcut, örneğin ön medikal çalışma dediğimiz bu programlarda da öğrencilerimiz ingilizcenin yanı sıra kimya, biyoloji ve anatomi dersleri alıyor. Yani herkes lisansta ne okuyacaksa, ona odaklanıyor. İngilizce seviyesi çok başlangıçta olmayan öğrencilerimize bu programları şiddetle tavsiye ediyoruz.

Polonya üniversitelerine başvuru koşulları genel olarak nedir? Polonya'da üniversite eğitimi için YKS'ye girmek gerekiyor mu?

Polonya üniversitelerine başvuru için Türkiye'de üniversite sınavına girmeniz, kazanmanız ya da bir üniversitede kayıtlı olmanız gerekmiyor. Lisans eğitimleri kapsamında Polonya'daki üniversitelere başvuruda bulunmak için lise diplomanız ve lise not dökümünüz yeterli olacaktır. Teoride, öğrenciler istedikleri tüm bölümler için başvuru yapabilirler. Pratikte ise bizim devreye girdiğimiz nokta öğrencilerimizin kendilerine ve akademik alt yapılarına uygun bölümleri belirleyip onları yönlendirmek. Örneğin lisede sözel bölümde eğitim almış bir öğrencinin, lise dersleri içerisinde uzun yıllar matematik ve fizik dersleri olmadığından mühendislik bölümlerinde başarılı olmalarını beklemek çok mantıklı olmaz.

Bunun yanı sıra bazı okulların direk bölüm başvurularında yazılı ya da sözlü sınavlar, mülakatlar yaptığını da hatırlatmak isterim.  Özellikle dünya sıralamalarında üst sıralarda gördüğümüz üniversitelerin, çok talep gören bölümlerinde, öğrencilerin yeterliliklerini bu şekilde göstermeleri beklenebilmekte.

Polonya'da üniversite eğitimi alırken konaklama seçenekleri nelerdir? ELT olarak öğrencilere konaklama konusunda ne gibi destekler sunuyorsunuz?

Konaklama seçeneklerimiz gidilen şehir ve tercih edilen okul bazında elbette değişiklik gösteriyor fakat genel olarak bahsetmek gerekirse üniversitelerin kendi sundukları yurtları opsiyonlarımızdan bir tanesi. (Açıkçası ilk etapta özellikle maliyetleri konusunda çok uygun olması, öğrencilerimizin dikkatini çekiyor ama genellikle standartları çok yüksek yerler değiller) Bunlar dışında özel yurt opsiyonları söz konusu; buralarda öğrenciler stüdyo dairelerde, tek ya da çift kişilik odalarda, mutfak ve banyo&tuvaletleri de odanın içinde olmak üzere oldukça rahat konaklamalara sahip olabiliyorlar. Bu seçenekler maalesef çok sayıda değil ve bu sebeple yer bulabilmek için erkenden hareket edilmesi gerekiyor. Öğrencilerimizin sıklıkla tercih ettiği bir diğer alternatif, paylaşımlı öğrenci evleri; bunların güncel olarak listeleri hazırlanarak onlara sunuluyor, maliyetlerini, lokasyonlarını, şartlarını kendilerine göre inceledikten sonra istediklerini bizlere aktarıyorlar, bizlerde kontratlarını tamamlamaları aşamasında destek oluyoruz.  Bu kontrat meselesi Polonya'da dahil olmak üzere, ana dili İngilizce olmayan ülkelerde ciddiyetle dikkat ettiğimiz bir konu, zira öğrencilerimiz tarafından yükümlülükleri, ödemeleri, depozitoları, iptal ve iade şartları açıkça bilinmeli. Konaklama başlığı, eğitim planlaması ile birlikte değerlendirilmesi ve hiç arka planda kalmaması gereken bir madde, Polonya'ya artan taleplerle birlikte, yaz sonlarında uygunluk bulmakta zorlandığımızdan dolayı tüm öğrencilerimize çok geç kalmadan başvurularını yapmalarını tavsiye ediyoruz.

Polonya'da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin en çok merak ettikleri konulardan biri de eğitim ve yaşam giderleri olsa gerek. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Her ülke kendilerine başvurulan vize türlerine göre konaklama, ulaşım, sigorta, yeme-içme gibi kalemleri göz önünde bulundurarak, başvuran adaylara mali teminat olarak belli miktarlara sahip olmaları gerektiğini kanıtlamalarını ister, bu miktar oradaki süre boyunca yetebileceklerini düşündükleri minimum miktardır. Polonya hükümetinin bir akademik yıl için güncel olarak istediği meblağ 7000 Euro'dur. Yani bir öğrencinin eksiksiz bir şekilde hayatını idame ettirmesi için aylık ortalama 700-800 Euro yeterli olacaktır. Bunun dışında üniversitelerin bölüm harçları 2000 Euro ile 5000 Euro arasında değişiklik gösterir. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik gibi bölümlerde bu maliyet bir miktar daha artar. Okul ve bölüm bazındaki güncel tüm bilgileri yine bizlere danışarak ya da web sitemizi ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

Daha önceki sorularınızda da bahsini ettiğim gibi, Polonya her şeyi dahil ettiğimizde Avrupa'da eğitim alırken en ekonomik şekilde yaşamınızı sürdürebileceğiniz bir ülkedir. Türkiye'de bir üniversite kentinde eğitim alırken harcamanız olası meblağlarla, Polonya'da rahatlıkla okuyabilirsiniz.

ELT'nin Polonya'da eğitim konusunda öğrencilere sunduğu diğer hizmetler neler? Vize başvurusu ve diğer işlemler için destek veriyor musunuz?

Bir öğrencininPolonya'da üniversite okumak için süreci, bizimle ilk iletişime geçtiği anda başlıyor aslında; öncelikle öğrencimizin değerlendirmesini yapıp gidebileceği okul ve bölümleri kendisine iletiyoruz. Seçtiği okul ile alakalı başvuru evraklarının hazırlığını birlikte yapıyoruz, akabinde okula başvurusunu biz gerçekleştiriyoruz. Bu aşamada tüm resmi yazışmaları biz yürütüyor, eğer öğrencimiz ile görüşme talep edilirse bunların organizasyonu ile ilgileniyoruz. Sonra kabullerimiz geliyor ve vize aşamasına geçiyoruz. Bu arada tabii öğrencimize konaklama alternatiflerinden bahsetmiş, karar vermesine yardımcı olmuş, istediği yerde rezervasyonunu yaptırmış oluyoruz. Vize dosyasının hazırlanması yine bizim gözetimimizde; burası çok kritik çünkü her yıl değişen başvuru şartları ve evraklar hakkındaki güncel bilgileri onlarla paylaşıyor, mümkün olabilecek en eksiksiz, hatasız bir şekilde dosyalarımızı hazırlıyoruz. Daha önce aldığımız vize randevusuna öğrencimiz hazırladığımız dosya ile gidiyor, başvurusunu bireysel olarak yapıyor. Vize geldikten sonra gidiş oryantasyonumuzu veriyor, gitmeden önceki son hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Burada hizmetimiz Türkiye'den yaptıklarımız noktasında sona eriyor ama vizemizi aldıktan sonra uçak biletimizin alınması, Polonya'da havalimanında karşılanması, konaklamasına yerleştirilip okuluna fiziksel olarak kaydının yaptırılması, banka hesaplarını açtırmak, yeni sim kartını almak, oturum- ikamet başvurularını yapmak, yine verdiğimiz hizmet kapsamındadır. Hepsinin sonunda, öğrencilerimizi yeni hayatlarına adapte olacakları bir yıl boyunca takip etmeye ve ihtiyaçları olabilecek her şeyde destek olmaya devam ediyoruz.

Son olarak, Polonya'da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Polonya'da eğitim almak zor değil, Polonya'da eğitim almak tahmin edildiği gibi pahalı değil, Polonya'da eğitim almak aynı zaman dilimde simultane olarak kendilerine çok şey katabilecekleri, bir seferde birden çok fazla fayda edinebilecekleri bir süreç. Bunun için gerçekten tek ihtiyacımız olan tek şey cesaret. Bir öğrenci mantığını kullanarak daha kısa sürede daha efektif işler yapmak peşine düşerse karşısına çıkacak en iyi ihtimallerden bir tanesi de bu olacaktır. Hayatlarının en kritik zamanlarından biri olan bu süreci birlikte yürütmek ve eksiksiz bir şekilde sonuçlandırmak isterlerse, memnuniyetle kendilerine yardımcı oluruz. Öğrencilerimizin kendilerine en yakın ofisimizdeki danışmanlarımız ile iletişime geçmesini ve en kısa sürede de onları ofislerimizde misafir etmeyi bekleriz! Görüşmek üzere,

EN ÇOK OKUNAN HABERLER