Sade yağın faydaları konusunda bilgilendirmede bulunan Diyetisyen Sena Pekşen, “Orta zincirli yağ asitleri içeren sade yağ, hızlı enerji sağlamanın y

Sade yağın faydaları konusunda bilgilendirmede bulunan Diyetisyen Sena Pekşen, “Orta zincirli yağ asitleri içeren sade yağ, hızlı enerji sağlamanın y

Sağlıklı beslenme konusunda yapılan araştırmalar, sade yağın (ghee) önemini arttığına dikkat çekiyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Dyt. Sena Pekşen, sade yağın sindirim sistemi için faydalı bir yağ olduğunun altını çizdi.

Tereyağının su ve süt katılarından ayrıştırılmasıyla elde edilen sade yağın, hem sağlıklı bir pişirme yağı olduğunu hem de yüksek besin değeri sunan bir enerji kaynağı olarak mutfaklarda yer aldığının altını çizen Diyetisyen Pekşen, “Sade yağın dumanlanma noktasının yüksektir. Kızartma ve kavurma işlemleri için ideal bir yağdır. Normal tereyağı gibi yanmaz ve trans yağ oluşumunu engeller” dedi.

Sade yağın laktoz ve süt proteinlerinden arındırılmış olmasının, onu süt alerjisi veya hassas mideye sahip kişiler için uygun bir alternatif haline getirdiğini dile getiren Pekşen, “Sade yağ asitleri, bağırsak florasını dengeleyerek sindirim sistemini destekler ve bağırsak sağlığını iyileştirir” ifadesini kullandı.

Sade yağın, A, D, E ve K vitaminleri içerdiğini belirten Pekşen, “Antioksidan özelliği sayesinde hücreleri serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olur” açıklamasında bulundu.

Orta zincirli yağ asitleri içeren sade yağ, hızlı enerji sağlamanın yanı sıra uzun süre tokluk hissi de oluşturduğuna dikkat çeken Pekşen, yemeklere hafif kavrulmuş bir aroma katarak lezzet artırıcı bir rol oynadığını vurguladı. Pekşen, sade yağın sos ve çorbalarda da kullanılabileceğini belirtti.

Sade yağın saklanması da oldukça pratik olduğunu söyleyen Pekşen, “Oda sıcaklığında aylarca bozulmadan saklanabilen sade yağ, buzdolabında ise daha uzun süre tazeliğini korur” diye konuştu.

Nasıl yapılır?

Pekşen, sade yağın nasıl yapıldığını ise şu şekilde açıkladı:

Yavaşça kaynamaya bırakın; yüzeyde köpükler oluşacaktır.

Köpükleri kaşıkla alın. Süt katıları dibe çökecek.

Altı hafif kahverengileşen katıları ayırın; üstte kalan sarı berrak yağ sade yağdır.

Cam kavanoza alın ve serin, kuru bir yerde saklayın.

Sade yağ, düzenli ve ölçülü kullanıldığında yemeklerin lezzetini artırırken sağlık açısından da pek çok fayda sağlar.”

Puan Durumu

TAKIMLAROP
1.GALATASARAY A.Ş.1536
2.FENERBAHÇE A.Ş.1432
3.TRABZONSPOR A.Ş.1431
4.GÖZTEPE A.Ş.1426
5.SAMSUNSPOR A.Ş.1525
6.BEŞİKTAŞ A.Ş.1424
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.1422
8.KOCAELİSPOR1418
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ1416
10.CORENDON ALANYASPOR1416
11.TÜMOSAN KONYASPOR1415
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş.1414
13.HESAP.COM ANTALYASPOR1414
14.KASIMPAŞA A.Ş.1413
15.İKAS EYÜPSPOR1412
16.ZECORNER KAYSERİSPOR1412
17.GENÇLERBİRLİĞİ1411
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK148